Ätlig skolgård
Föreningen Ekologiska Odlarna på Åland har under vårvintern startat upp ett Leader-projekt ”Klimatsmart ekologisk odling – för alla generationer”. Ätlig skolgård är en del av detta projekt och vi vill med det lyfta fram odling i skolan som ett undervisningsverktyg.
Varför ska ni odla?
Vi vill uppmärksamma behovet av att tidigt väcka barn och ungas nyfikenhet och intresse samt göra dem medvetna om maten vi äter och dess ursprung. Genom att bjuda in barnen till att delta i enklare trädgårdsarbete, få se frön gro, växa till plantor och bli till mat på bordet. De kan då följa samtliga växtstadier och får således ett helhetsperspektiv av konceptet från jord till bord
Odling som undervisningsmetodik är ett praktiskt och konkret sätt att förenkla, samt förmedla, ofta abstrakta koncept så som hållbarhet och ekologi. Metoden ger en direkt förståelse för värdet av ekosystemtjänster, fotosyntesen, årstidsväxlingarna samt människans inverkan på naturen.
Den växande generationen får en inblick i vad det innebär att leva i samklang med naturen och på dess villkor. Att odla tillsammans ger glädje, stärker självförtroendet och gemenskapen för gruppen. Odling skapar även möjligheten till att öva praktiska moment och knyta teori till praktik, ofta i tvärvetenskapliga och helhetsomfattande kunskapsvävar. Barnen ges möjligheten att lära för livet med kropp, knopp och själ.
Projektet ”Klimatsmart ekologisk odling – för alla generationer”
Projektet möjliggörs finansiellt med hjälp av stöd från LEADER Åland, som är en del av EU:s jordbruksfonden och delfinansieras av Ålands landskapsregering inom ramen för landsbygdsutvecklingsprogram för landskapet Åland för perioden 2014-2020.
I projektet ingår flera föreläsningar, studieresor, gårdsbesök och ”Ätlig skolgård”. Projektets mål är att verka för odlingsmetoder som väcker nyfikenhet och lust att lära mer om klimatsmart odling för ekologiska odlare samt att odla tillsammans med barn.
Talko-timmar (frivilligarbete), är en stor del av Leader-projektens idé. De personer som deltar i projektets föreläsningar, workshop, studiebesök, resor bidrar med talkotimmar till projektet. Samarbetspartner är Ålands Natur & Miljö r.f., Emmaus Åland, ABF Åland samt Medis. Dessa organisationer sprider information om projektet via sina kanaler, exempelvis nyhetsbrev, sociala medier etc., samt agerar även som bollplank.
Projektet ”Ätlig skolgård”
Under vårvintern skickades en förfrågan om att delta i projektet ”Ätlig skolgård” till sex potentiella åländska pilotskolor. För att få en bred representation planerade föreningen att rekrytera två skolor från respektive landsbygden, skärgården och tätort.
Pressutskick gjordes till lokala medier vilket resulterade i en artikel i båda lokaltidningarna samt ett radioinslag om projektet. Detta ökade uppmärksamheten om projektet för intressenter samt utomstående.
Pilotskolorna Näfsby skola och Brändö skola har startat upp odling under vårterminen 2019. Odlingen har främst bestått av odling i en eller flera odlingslådor-/bädd.
Brändö skola har även börjat skissa på en samlingsplats med en eldstad i mitten omgiven av odlingsbäddar. Målgruppen för dem är åk 1-6, men även åk 7-9 har möjlighet att använda sig av samlingsplatsen. Eftisbarnen kan med fördel engageras i skötseln.
– Flera dagis och eftermiddagshem har anmält att de är intresserade att starta upp odling med barn senare under hösten.
Är du och din skola intresserad av att få mer information om projektet ”Ätlig skolgård” och kanske delta? Kontakta Ekologiska Odlarna på Åland rf. på info@eko.ax
Länkar för dig som vill veta mer:
https://havertilmaver.dk/den-kulinariske-skolehave-grundforloeb/
https://edibleschoolyard.org/resource-search
http://odlaiskola.blogspot.com/
http://www.uteklassrum.se/linnes-tjanster/
https://www.slu.se/globalassets/ew/org/inst/biot/samverkan/lararmanual_version-1.pdf
https://www.facebook.com/139483493230746/posts/658037564708667/?substory_index=0