Gårdsbesök till Kumlinge den 9.6. 2019

Det blev en upplevelserik vacker försommardag, med inspirerande besök till tre tusenkonstnärer för oss nio ivriga Kumlingebesökare.

Jannika Reed Hotel Svala välkomnade oss till Kumlinge. Tillsammans med sin dotter Sage renoverar de fd. Kumlinge sjukhus, Remmaren, m.m … Jannika berättade om hotellets historia, om deras projekt och vägen till den smakfulla inredningen var de är nu, samt deras framtidsplaner. Vi avslutade besöket med att äta en välsmakande vegetarisk lunch.

Därefter besökte vi Dansos Gård där Ulf och Airi Pettersson berättade samt guidade oss runt på gården. De har får och odlar ekologiskt spannmål och vall, samt driver ett bageri och café. Vi besökte ett av deras fårbeten, med drygt 100 får och fårhuset. Där imponerades vi även av de uppsågade “Alfridastockarna”. Tillbaks på gården avnjöt vi Airis goda kaffebröd och smörgås med rökt fårkött, så gott! Till sist visade och berättade värdparet om bygdens gemensamhetsskapande projekt med att renovera gamla skolan till Kumlinges nya Kulturcentrum.

Eivor Englund mötte upp oss vid den waldorfinspirerade församlingssalen, varefter vi fortsatte till Kumlinge kyrka. St:a Anna kyrka har unika kalkmålningar med franciskansk prägel. Förutom bildprakten finns flera utsmyckningar i trä från 1200-talet och framåt, som påvisar kyrkans betydelse nära farleden mellan Sverige – Finland – Ryssland med en tidig och livlig handelssjöfart.

Eivor har odlat ekologiskt sen tidigt 80-tal, vi besökte hennes större odling i fält och gjorde gårdsbesök. Eivor växelbrukar; potatis, klöver/gräs och grönsaker, bl a härodlad potatis, dill och sallat till näraffären och sommargäster, samt rädisor och morötter till försäljning i större skala. Den lyckade dagen på Kumlinge avslutades med smakprov på Eivors nyskördade stora, mjälla, goda rädisor.

Nöjda och närda till kropp och själ for vi hem. Några i en liten båt på ett vågigt hav och vi andra fortsatte vår skärgårdsrundtur med start i Vårdö – Hummelvik via Kumlinge – Snäckö till till Långnäs – Lumparland. Från Ekologiska Odlarna tackar vi alla värdar och deltagare för en härlig dag, och kan varmt rekommendera besök till Kumlinge!

Helen Eriksson

Foto: Jannika Reed
Foto: Helen Eriksson

Foto: Annette Häger-Ahlström