Över tjugo personer deltog i den workshop som ordnades under Emmausfestivalen i Mariehamn. Många var nyfikna på hur man kan idka permakultur i praktiken och ge sin jord lite mer omsorg. Omsorg om jorden, omsorg om människor och rättvis fördelning är grunden till permakulturell design. Men hjälp av permakulturell design kan vi förbereda oss för ett förändrat klimat, öka vår självförsörjning av vatten, mat och energi och lära oss att arbeta i samklang med de naturliga ekosystemen.
Carina Aaltonen hälsade välkomna till workshopen och var den som höll i diskussionen och fördelade ordet. Det var mycket som skulle hinnas med på två timmar.
Alexandra Sjöblom berättade om grunderna för permakultur är och vad det innebär att planera och designa sin trädgård utgående från permakulturen hörnstenar.
Annette Bergbo introducerade bokashi-metoden till deltagarna. Carina Aaltonen delade ut ett par matskedar bokashi-strö till de som önskade.
Alexandra Sjöblom berättade om hur man kan tänka om man vill skörda vatten.
Sara Tobiasson informerade om hur vinterns studiecirkel i permakultur hade samlat in ympris och ympat in det på grundstammar av äpplen, päron och körsbär.
Helen Eriksson berättade om hur man skördar sina egna fröer och det blev också en utdelning av fröer (ringblomma, koriander, Linnétagetes och svartrot till deltagarna i workshopen.
Kalle Lehman berättade om hur man kan studera permakultur via nätet.
Efter workshopen åt vi svinnsoppa, en soppa som Emmaus returcafé och deltagarna lagade tillsammans. Deltagarna var engagerade och intresserade. Det kändes som en mycket lyckad och givande stund vi delade under Emmausfestivalen.
Workshopen leds av deltagarna i Ålands Natur & Miljös, Medis, EkoOdlarnas, ABF:s och Emmaus Ålands studiecirkel i permakultur, en del av Leader-projektet ”Klimatsmart ekologisk odling – för alla generationer”.
Annette Häger-Ahlström, Styrelseordförande